zdrowe warzywa

Pyszna i zdrowa dieta oparta o warzywa!

Warzywa mają bardzo wiele zalet- możemy o tym usłyszeć niemalże wszędzie. Są smaczne, ale też w sezonie możemy pokusić się o to, aby samodzielnie je wyhodować, a tym samym cieszyć się produktami w pełni ekologicznymi. Dodatkowo, bardzo wiele warzyw ma w sobie bardzo dużo wartościowych składników pokarmowych, a przy tym zawiera w sobie mało cukru i jest niskokaloryczna. Jeśli więc jesteśmy na diecie redukcyjnej i nie wiemy, na jakie dania postawić- na pewno strzałem w dziesiątkę będą potrawy oparte o warzywa. A nawet jeśli nie planujemy się odchudzać- warzywa powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie dla naszego dobrego samopoczucia.

Jedz buraki na zdrowie

Istnieje bardzo wiele ciekawych przepisów na buraki w roli głównej. Z pewnością warto je wypróbować dlatego, że są one ogromnym źródłem przeciwutleniaczy, a także kwasu foliowego oraz żelaza. Ponieważ mają taką właściwość, że tworzą w żołądku środowisko zasadowe, będą odpowiednie dla osób, które często cierpią na zgagę. W burakach znajdziemy też sporo witaminy C, która pomaga budować odporność naszego organizmu. Zwalczają wolne rodniki, pomagają odbudować nasz układ odpornościowy i wzmocnić nasz organizm poprzez sporą dawkę żelaza. Szalenie wartościowy będzie też sok z buraka, ale pamiętajmy, że jest on mocno nasycony cukrami.

Pomidory można jeść cały sezon

Są to bardzo wartościowe warzywa, ale poleca się ich spożywanie tylko w sezonie, kiedy są faktycznie soczyste i dojrzałe. Niestety, poza sezonem warzywa te mogą dobrze nie smakować, a kolor miąższu może wydawać się mało nasycony i wyblakły, co świadczy o ich gorszej jakości. W pomidorach znajdziemy likopen, czyli barwnik będący silnym antyoksydantem, który działa ochronnie na komórki całego naszego organizmu. Powinno się też przyjmować tę substancję jako profilaktykę przeciwko licznym nowotworom. Pomidory mogą dobrze regulować poziom cukru we krwi dzięki zawartości ALA, czyli kwasu liponowego. Ich jedzenie napędza nasz metabolizm, a dodatkowo składają się one w dużej mierze z wody, co wpływa na ich niską kaloryczność. Mają sporą dawkę potasu oraz błonnika. Będą odpowiednie dla osób, które mają problemy z układem krążenia. Jest jednak jedna zasada, której powinniśmy przestrzegać- nie poleca się łączyć ogórków z pomidorami. Ogórki mają bowiem w swoim składzie substancję, która rozkłada witaminę C, której w pomidorach znajdziemy naprawdę sporo.

Zdrowe sałatki z surowymi warzywami mogą być doskonałą propozycją dań dla osób, które się odchudzają. Z powodzeniem można jednak przygotowywać z niektórych warzyw soki lub koktajle łącząc je z owocami lub ziołami. W wielu przypadkach warzywa sprawdzą się w formie gotowanej jako dodatek do głównych dań obiadowych. Jeśli tylko ich nie pokryjemy panierką i nie wrzucimy na głęboki tłuszcz- będą naprawdę zdrowe i bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Warto je więc jeść dla dobrego samopoczucia oraz po to, aby niwelować niektóre przykre dolegliwości, jakie posiadamy.