cytryna zdrowe owoce

Owoce, które warto włączyć do naszej diety

Owoce są nie tylko smaczne, ale też są bardzo zdrowe- zawierają w sobie różnego rodzaju witaminy, które są naszemu organizmowi bardzo potrzebne. Dodatkowo, są lekkie i szybko się trawią. Jakie owoce z pewnością powinniśmy włączyć do naszej diety? Przede wszystkim propozycje owoców sezonowych. Wówczas będą one najsłodsze, najsmaczniejsze i najbardziej naturalne. W zimie, kiedy przez kilka miesięcy jesteśmy odcięci od niektórych rodzajów owoców, najlepiej korzystać z produktów mrożonych- czyli tych owoców, które zostały zebrane w sezonie, a następnie które dzięki niskiej temperaturze możemy przechować na zimowe miesiące.

Pyszne i zdrowe owoce

– Arbuz- w zdecydowanej większości arbuz tak naprawdę składa się z wody. Dlatego też jest to owoc w szczególności polecany na upały, gdyż doskonale nawadnia nasz organizm. Warto wiedzieć także o tym, że jest on niskokaloryczny, spokojnie można więc go włączyć nawet do diety redukcyjnej. W arbuzie znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy takich jak luteina, zeaksantyna czy likopen. Po ten owoc w szczególności powinny sięgnąć osoby, które mają problemy z miażdżycą czy narzekają na różnego rodzaju schorzenia układu naczyniowo-sercowego.

– Kiwi- oczywiście, zdecydowanie najlepsze jest miękkie i dojrzałe, które przestaje być aż tak bardzo kwaśne. Niewiele osób wie, że kiwi jest doskonałym owocem na poprawę odporności. To prawdziwa kopalnia dobrze przyswajalnej witaminy C. Dodatkowo, kiwi przyczynia się też do lepszej pracy naszego układu pokarmowego- wszystko przez to, że zwiera błonnik, luteinę oraz enzym, który zmniejsza uczucie przejedzenia.

– Banan- jeden z najsłodszych i najbardziej sycących owoców, po którego chętnie sięgają sportowcy. Zawiera sporą dawkę cukrów prostych, ale najważniejsze, że naprawdę może dodać nam energii. Banany są prawdziwą kopalnią takich witamin jak A, witaminy z grupy B, C, E oraz K. Zawierają też w sobie wiele wartościowych pierwiastków, między innymi potas, fosfor, magnez, wapno, a także mają sporą zawartość błonnika.

– Winogrona- owoce będące świetną przekąską, które dodatkowo zawierają w sobie dużo przeciwutleniaczy. Odmiany fioletowe dodatkowo posiadają spore ilości żelaza. Bardzo duże i słodkie winogrona posiadają w sobie sporo cukru prostego, ale też dzięki obecności resweratrolu mogą wspomagać odchudzanie- przyjmowane w rozsądnych ilościach.

– Maliny- najlepiej zrywane i zjadane prosto z krzaczka. Maliny- chociaż to owoce bardzo niepozornych rozmiarów- są prawdziwą skarbnicą witamin i różnego rodzaju pierwiastków. Znajdziemy w nich żelazo, magnez, potas, wapno, a także wiele witamin- C, E oraz witaminy z grupy B. Są niskokaloryczne i smaczne, a dodatkowo mają działanie przeciwnowotworowe. Z pewnością docenimy maliny przy problemach z odpornością, ale warto też wiedzieć, że bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Herbata z liści malin jest polecana przy bardzo bolesnych miesiączkach, gdyż może znacząco je złagodzić. Maliny doskonale nadają się do mrożenia.