Obecnie niemalże wszędzie możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że powinniśmy w naszej codziennej diecie stawiać na zdrową żywność. Stało się to tak popularne i często powtarzane, że możemy to przyjmować bezrefleksyjnie nie skupiając się za bardzo na tym, co tak właściwie oznacza to w praktyce. Warto więc wziąć swoje odżywianie pod lupę i sprawdzić, czy zjadane przez nas produkty faktycznie są zdrowe.
Zdrowe, czyli przetworzone w jak najmniejszym stopniu
Podstawą zdrowej diety są produkty o prostym składzie, z jak najmniejszą ilością konserwantów. Oczywiście, aby żywność zbyt szybko się nie psuła- czasem trzeba w pewien sposób ją zakonserwować, ale wówczas można wybierać produkty z przewagą naturalnych konserwantów, takich jak sól lub cukier. Znacznie zdrowsza jest też żywność, która jest w mniejszym stopniu przetworzona. Do jednych z najbardziej przetworzonych produktów możemy zaliczyć parówki, dania gotowe, kuchnię fast food lub też różnego rodzaju konserwy.
Zdrowe, czyli ekologiczne
W znacznie mniejszym stopniu zdrowe są te produkty, które powstały poprzez produkcję z wykorzystaniem środków ochrony roślin czy sztucznych nawozów. Dlatego też dobrze jest postawić na produkty ekologiczne, które pochodzą z certyfikowanych upraw, gdyż w ich przypadku możemy mieć znacznie większą pewność, że są dla nas zdrowsze. Dobrym pomysłem jest też samodzielne uprawianie warzyw w sezonie. Szalenie ważną zasadą jest natomiast to, aby zawsze robić zakupy sezonowe, czyli kupować w danym momencie te warzywa i owoce, które mają właśnie okres zbiorów. Raczej złym pomysłem jest kupowanie pomidorów czy ogórków zimą. Wówczas lepiej postawić na produkty mrożone, które zostały wyprodukowane z warzyw pozyskanych w sezonie, a których ważność została przedłużona dzięki możliwości mrożenia.
Zdrowe, czyli bogate w substancje odżywcze
W końcu, warto poczytać na temat różnego rodzaju produktów, aby wiedzieć, jakie substancje odżywcze zawierają. Aby dieta mogła być zdrowa- musi być zróżnicowana, a więc dostarczać nam energii, białka, węglowodanów oraz tłuszczów, witamin i potrzebnych nam do życia pierwiastków. Balans pomiędzy odpowiednimi ich proporcjami jest kluczem do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia, a nawet- szczupłej sylwetki. Pamiętajmy o tym, że słodycze oraz tłuste potrawy wcale nie są dla nas zdrowe- powodują nadwagę, problemy z cukrzycą, wysoki poziom cholesterolu, a w konsekwencji liczne dolegliwości ze strony układu krążenia. Poprzez częste przyjmowanie tych produktów uzależniamy się od nich, szybko zaczynamy czuć się ociężali, ospali i bez energii do działania. Przyjmowanie takich produktów wyposaża nas w ogromne ilości kalorii, które nie niosą ze sobą żadnych korzyści dla naszego organizmu- dlatego powodują tycie. Na to miejsce moglibyśmy zjeść znacznie więcej zdrowszych produktów, które dodatkowo mają szereg wartościowych substancji. Pamiętajmy też o tym, aby zawsze zachować umiar i rozsądek w jedzeniu i nie rozpychać swojego żołądka. Ludzki organizm może bowiem przyjąć aż 32 razy więcej kalorii, niż dziennie potrzebuje do życia i prawidłowego funkcjonowania.